Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması

Konyaaltı Yarışması’nın teslimi için dün son gündü. Yarışma ilan edilir edilmez Twitter’da birkaç mesaj yazmıştım. Arşivlenmesi ve tarihe not olması amacıyla buraya da toplu bir şekilde ekliyorum görüşlerimi.


Heyecan verici bu konunun yarışmaya açılması da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın’ın elbirliği ile olmuş belli ki. Hem Başkanları hem de kurumları tebrik ederek söze girmek gerek.


Konyaaltı Yarışması ile ilgili iki notum var:


1- Büyük bir yarışma. Eğlenceli ama zorlayacak bir konu. 7 km ve 400.000 metrekarelik bir alanın tasarlanması bekleniyor. Hem üst ölçek kararların hem de bu üst ölçek kararlara eşlik edecek mimari dilin tasarımlarda yer alması isteniyor.


Evet, idareler, yarışmalar konusunda, projeye ödeme yapmak konusunda, isteksizlikler. Yine de istenenler, ölçek ve yarışmanın zorluğu için toplam 225.000 TL ödülün az olduğunu düşünüyorum.


Acaba açık yarışma yerine 6 ekibin seçileceği bir ön seçimli modelin denenmesini de yararlı olabilir miydi? Düşünmeden edemedim.


2- Yine yönetmelik yine ben. Bunları yazarken çekiniyor, kendimi –Ankaralı arkadaşlarım kızmasın- bir Ankaralı gibi hissediyorum. Ama yazmamanın gündeme getirmemenin de doğru olmadığını biliyorum:


Yönetmeliğe göre jürinin danışman üyelerini sayısı asli üyelerinin sayısından fazla olamaz. Konyaaltı Yarışması’nda 7 danışman ve 5 asli üye var. Bu yönetmeliğe aykırı. Yönetmeliğimiz şöyle diyor “Danışman üyelerin sayısı asli üyelerin sayısını geçemez.”


Fikir projelerinin jüri oluşumunda şöyle bir not da var “Fikir ve güzel sanat eseri yarışmalarında jüri oluşumu özel koşullara göre idarelerce belirlenir.” ama bu not jüri sayısını değil TMMOB üyesi, mimar, mühendis olma durumlarını anlatan not. Sayı ile ilgili notun bununla ilgisi yok.


Önemsiz bir ayrıntı. Kamunun bu koşulu yönetmeliğe eklenesinin nedeni geçmiş yıllarda idarelerin fazla sayıda danışman üye atayarak onlara ödeme yapmış olması. Ama son dönemde şahsen bildiğim, içinde olduğum hiçbir yarışmada idareden olan danışman jüri üyesi jüri ödemesi almadı zaten. Lakin önemsiz de olsa yönetmeliği ihlal eden bir durum. Özal’ın “Anayasayı bir defa delmekle bir şey olmaz” sözünden sonra bugün hukuk sistemimizin geldiği hal ortada.


Bu nedenle bu basit gibi görünen küçük hatanın yarışma sürecinde bir zeyilname ile düzeltilmesi yerinde olurdu. Olmadı.








from WordPress http://ift.tt/1rQnraO

via IFTTT

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar